Bouwen, bouwen en blijven bouwen. Overal in ons land worden constructies uit cement en beton uit de grond gestampt. Met de opwarming van de aarde is hier volgens de Europese Unie een duurzame oplossing voor nodig. Bati C², een project waarin Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk samenwerken, probeert het bouwen duurzamer te maken en doet dat door natuurlijke grondstoffen uit de eigen regio te gebruiken.
Bati C² is een interregionaal project waarin de partners uit Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk streven naar een duurzaam bouwmilieu door een netwerk te ontwikkelen dat zich op de korte keten concentreert. De Europese Unie sponsort met dit project professionelen, studenten en lokale overheden die aan bio-ecologisch bouwen doen. Zo wordt ook BAS Bouwen als enig Vlaams bedrijf gefinancierd door het project. “Wij voeren promotie voor duurzaam bouwen. Effectief bouwen doen we zelf niet. We proberen de energievraag van zowel nieuwe als oude gebouwen te beperken en geven bouwadvies in opdracht van de provincie West-Vlaanderen aan particulieren”, zegt Wim Huntjens, adviseur duurzaam bouwen bij BAS Bouwen.
Bati C² probeert de importketen kort te houden. Hierdoor leren de bedrijven van naburige regio’s van elkaar en kan er geïnvesteerd worden in de eigen markt. “Bouwstrobalen kan je kopen bij de lokale boer. In de plaats van bouwstoffen te importeren uit een ver land, kan je je geld in de eigen economie steken.
Leren over de grenzen heen
Om met zoals stro, hennep en hout aan het werk te gaan, is technische kennis vereist. Via Bati C² kon BAS bouwen kennis overbrengen vanuit Frankrijk naar ons land. “Dat is nodig om grote en kleine projecten te realiseren. In Oostende staat er bijvoorbeeld een kinderdagverblijf gebouwd uit strobalen. Dat is een van de eerste grote publieke gebouwen die gemaakt is uit strobalen.” Steden en gemeenten moeten hierin de voortrekker zijn. “Je kan het verhaal honderd keer vertellen, maar het is pas wanneer mensen het zien dat ze overtuigd geraken. Wanneer mensen in een publiek gebouw lopen dat van natuurlijke materialen is gemaakt, zal niemand zich daar vragen bij stellen en klopt dat gebouw van achteren naar voor en van voor naar achteren. Willen we de korte keten ontwikkelen? Dan hebben we grote projecten nodig.”
Het project is opgestart na de vaststelling dat de bio bouweconomie niet zo stevig in haar schoenen staat. Interregionale samenwerking en kennis van naburige markten laten ontwikkeling toe. “De taalgrens is een grotere grens dan de landgrens. De architecten van België maakten de stap naar Frankrijk niet omdat ze een andere taal spreken. Eens je die land -en taalgrens oversteekt, is een schat van kennis beschikbaar. De aangrenzende regio’s komen met elkaar in contact en leren zo van elkaar”, aldus Wim Huntjens.
Oost- en West-Vlaanderen genieten via BAS Bouwen mee van het Bati C². De provincies streven mee naar een duurzaam bouwmilieu. “De provincie West-Vlaanderen heeft, net zoals Europa, de ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te worden op het gehele grondgebied. Hiervoor zijn er heel wat inspanningen nodig op vlak van ons gebouwenpatrimonium, privaat en publiek, en alles wat gerelateerd is aan onze huidige manier van wonen en werken”, zegt Wannes Meersmans van het Steunpunt Duurzaam Bouwen West-Vlaanderen. “Bati C² professionaliseert de nichesector die met natuurlijke materialen bouwt. Daardoor zal de drempel bij architecten en bouwheren verkleinen en de kwaliteit en efficiëntie van de projecten vergroten.”
“De taalgrens is een grotere grens dan de landgrens.”