Herdenkingstoerisme in Westhoek daalt

Geplaatst op

Het provinciebedrijf voor toerisme, Westtoer, heeft de cijfers rond toerisme in West-Vlaanderen van 2019 vrijgegeven. In het rapport stelt men een daling vast in vergelijking met vorig jaar aangezien 2018 het eindjaar van de herdenkingsperiode was. In 2020 wordt er naar de heropbouw verwezen. 

De herdenkingsperiode van de Eerste Wereldoorlog is voorbij, dat voelen ook de verschillende West-Vlaamse oorlogsmusea. Tijdens de eeuwherdenking in de periode 2014-2018 kwamen er 2,8 miljoen bezoekers over de vloer. Dit jaar zakten tot nu toe 372.000 toeristen af naar de Westhoek. Dat is een daling van 21% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Volgens Peter Mouton, directeur van Museum aan de Ijzer, zijn er in Diksmuide geen grote verschillen in bezoekersaantallen in vergelijking met de vorige jaren: “We verwachten eind 2019 een kleine daling van vijf procent. Dat valt relatief goed mee. Diksmuide heeft ten opzichte van andere musea in andere regio’s niet zo hard geprofiteerd van de herdenkingsperiode. Dit is volgens mij de reden waarom er bij ons niet zo’n sterke daling was. Enkel 2014 was voor ons uitzonderlijk veel beter.”

2020 wordt voor de oorlogsmusea het jaar van de heropbouw. Met dit thema hopen ze de bezoekersaantallen terug omhoog te krikken. Voor een vermindering in de financiering van het herdenkingstoerisme hoeven de oorlogsmusea niet te vrezen, dat zegt Peter De Wilde, CEO van toerisme Vlaanderen: “We zijn er van overtuigd dat Vlaanderen het verhaal van de Eerste Wereldoorlog moet blijven vertellen. Het is een verhaal dat mensen van over de hele wereld met elkaar verbindt.”

Toerisme Vlaanderen maakt komend jaar een half miljoen euro vrij voor het oorlogstoerisme in de Westhoek. Een belangrijk onderdeel in het jaar van de heropbouw is het Feniks-project. Hierin werken de musea rond de heropbouw na WOI, net zoals een Feniks herrijst uit zijn eigen as.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *