“Never change a winning team”

Geplaatst op

Je wandelt de hal van het lokale zwembad binnen en daar is hij al, de typische zwembadgeur. Wanneer je terug thuiskomt beginnen je ogen te jeuken. Dit allemaal door een middeltje in het water, genaamd chloor. Waar dient chloor voor? En wat doen de Belgische zwembaden hier mee?

Zwembadwater is niet alleen water. Er worden nog meerdere stoffen toegevoegd om zo het openbaar zwemmen veiliger te maken. Een van deze stoffen is chloor. Chloor is een scheikundig element en behoort tot de halogenen (zoutvormers). Bij kamertemperatuur komt het voor als een geel/groen giftig gas. Zwembadwater bevat chloor om de aanwezige bacteriën te doden. “Als je in water wilt zwemmen waar het vol zit met bacteriën, zoals in een meer, is dat geen probleem, maar in gewone klassieke zwembaden wordt chloor gebruikt voor de ontsmetting van het water. Hierdoor worden de menselijke bacteriën verwijderd”, zegt Tim De Winter van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.  Hiervoor geldt een onder- en bovengrens. De minimum is gesteld op 0,5 milligram chloor per liter zwembadwater. De bovengrens ligt aan 1,5 milligram per liter.

Chloor kan op twee manieren in het water worden toegevoegd: als gas of als vloeistof. Zodra dit in het water komt, begint de stof tegen alle slechte bacteriën te vechten. Deze komen van huidschilfers, ureum (komt voor in urine) en transpiratie. Wanneer de chloor zich vermengt met die slechte stoffen wordt dit gebonden chloor genoemd. “ Als mensen spreken over de negatieve gevolgen van chloor dan gaat het 90 procent van de keren over gebonden chloor. Dit zijn dan bijvoorbeeld geïrriteerde ogen of die typische zwembadgeur. De norm voor gebonden chloor is sinds 2016 verstrengd om die bijwerkingen zo goed mogelijk te counteren.” Verlaging van het chloorgehalte is echter niet mogelijk omdat er dan een kans voordoet dat infectieziekten (bijvoorbeeld geslachtsziektes) zich kunnen verspreiden.

Hoe wordt het chloorgehalte verminderd?

Het huidige systeem in zwembad Olympos, er wordt gewerkt me UV-bestraling.

 

Wanneer het chloorgehalte lager ligt dan het minimum, zwemmen de mensen zogezegd chloorarm. De negatieve gevolgen zoals chloorgeur, droge huid en irritatie van ogen en luchtwegen verminderen en ook de milieubelasting verlaagt.

Om chloorarm te zwemmen zijn er verschillende technieken beschikbaar, bijvoorbeeld door oxidatie van het water. Er vormen  zich via elektrolyse (elektrische stroom) desinfecterende stoffen in het water die de bacteriën tegengaan. Een andere optie is koperionisatie,

koperionen voegen zich aan het water toe en werken desinfecterend tegen bacteriën. Nog een optie is werken met UV-lampen, zij zorgen voor de afbraak van bacteriën en gebonden chloor.

Onnodige veranderingen

Tijs Robbens is als zwembadcoördinator van zwembad Olympos tevreden over het huidige systeem. Foto: Robben Scheire

Het zwembad Olympos in Dendermonde gebruikt die laatste optie. “Wij hebben sinds 2016 een tube met een zware UV-lamp waar we het water laten doorstromen. Die lamp zorgt ervoor dat die gebonden chloor zo laag mogelijk is en zo goed als helemaal is afgebroken. Hiermee zitten we ruim onder de wettelijke norm dus het systeem werkt perfect”, zegt Tijs Robbens, zwembadcoördinator van zwembad Olympos.

In Dendermonde pleitte de oppositiepartij Sp.a voor een nieuw systeem in het zwembad Olympos, om zo mee te zijn met de nieuwste mechanismen. Het nieuwe systeem zou er voor zorgen dat het chloor 3 tot 4 keer zou verminderen en toch gedesinfecteerd water zou opleveren. De voorgestelde methode in Dendermonde is al in gebruik in Dilbeek. “In Dilkom (zwembad in Dilbeek) vervangt keukenzout het chloor. Er staan ook twee elektroden in het water die spanning vormen. Dat zorgt ervoor dat het zout zich omzet in chloor. Zij maken hun eigen chloor in het zwembad zelf aan. Voor de rest is ons systeem juist hetzelfde”, zegt Robbens.

De Winter voegt hieraan toe: “Wij bij Zorg en gezondheid hebben dat systeem in Dilbeek goedgekeurd. Maar dat gaat over dàt systeem in dàt zwembad.  Een motor van een Ferrari zal niet goed werken in een oude auto. Een 50-meterbad waar elke dag vier klassen en drie sportclubs in zwemmen is niet hetzelfde als een wellnessbad waar er tien mensen per dag in komen”.

Het zwembad Olympos hield het voorstel voor een nieuw systeem zelf tegen. “Het brengt voor ons niet op om die extra aanpassingen te doen tegenover de kostprijs en de leeftijd van het zwembad. ‘Never change a winning team’ zeggen ze wel eens. We maakten een kosten-batenanalyse en het leek ons beter geen aanpassingen te doen aan een systeem dat perfect draait”, zegt Robbens.

Wanneer we vergelijken via de website kwaliteitzwemwater.be van de Vlaamse overheid, blijkt het systeem in Dendermonde zelfs beter te werken dan die in Dilbeek. Het beschikt elke maand over een hoger gehalte vrije chloor en een lager gehalte gebonden chloor dan het systeem in Dilkom. “Ik heb al gehoord dat ze met hun systeem er niet altijd helemaal komen en ze ’s ochtends nog extra chloor moeten toevoegen om aan de juiste waarden te komen. Het komt er op neer dat we het systeem alleen zouden gebruiken voor die extra vrije chloorreductie en rekening houdend met onze cijfers nu is dat het geld niet waard”, aldus Robbens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *