Strakke maatregelen en een zelfbewuste bevolking

Geplaatst op

Het coronavirus maakt wereldwijd slachtoffers. De pandemie startte haar wereldreis in China en liet geen enkel land onberoerd. Terwijl België het moeilijk heeft met het onderdrukken van het virus, vinden we dicht bij de bron toch een land dat controle vond. Vietnam kan op het einde van 2020 een goed rapport voorleggen.

Hartje Hanoi, de Vietnamese hoofdstad schept een gezellige, maar ondertussen ook chaotische sfeer. De Franse broden die op elke hoek van de kleine steegjes te koop staan, kenmerken de koloniale Franse invloed. De steegjes komen uit op de hoofdweg waar honderden scooters al toeterend voorbijrijden. Een volledig ander zicht als in de centra van Europese grootsteden, maar anno 2020 toch een gelijkenis: iedereen draagt er een mondmasker. In België is dat een logisch gevolg van de vele coronabesmettingen die er nog altijd worden geregistreerd. In Vietnam is het virus ook de oorzaak, maar de kans om iemand tegen te komen die het effectief bij zich draagt, is heel klein.

Het langgerekte buurland van China heeft het virus helemaal onder controle. Sinds de eerste besmetting op 23 februari heeft Vietnam maar 1451 gevallen waarvan maar 35 het leven moesten laten. Sterke cijfers voor een land met een inwonersaantal van zo’n 95 miljoen mensen. Hoe kregen ze dat voor elkaar?

De uitbraak

Met de eerste gevallen in december in China, zat Vietnam naast de bron van het virus. De eerste patiënten in Vietnam waren dan ook afkomstig van het geduchte Wuhan. Die werden direct in quarantaine geplaatst en de contacten werden opgespoord. Iedereen met het coronavirus en alle dichte contacten moesten twee weken in quarantaine. Begin maart kregen ze te maken met ‘de tweede golf’ waaruit bleek dat bijna alle besmettingen van toeristen uit Europa kwamen. Dat werd in mei nog eens bevestigd met cijfers die aantoonden dat sinds april geen enkele besmetting was veroorzaakt door enkel en alleen Vietnamezen. Op dat moment had het land nog maar 270 besmettingen gehad en nog geen enkele dode moeten betreuren. Verklaringen daarvoor zouden zijn dat de Vietnamese een laag obesitasgemiddelde heeft en dat de gemiddelde leeftijd er dertig is. Toch zijn de lage cijfers niet alleen daar aan te wijden. De regering greep in met een strakke aanpak.

Strikte strategie

In Mei waren er in het land al 120 posten waar de bewoners zich konden laten testen. Als er één besmetting werd gevonden, ging de gehele bevolkingsgroep/straat of wijk waarin de persoon leefde, werd iedereen daar getest. Zo staat het land op nummer 1 met de meeste tests per besmetting.

De contact tracing in Vietnam was van een verstikkend niveau voor het virus, waardoor het zich amper kon voortzetten. W iemand positief test, gaan alle ‘close contacts’ in quarantaine en alle ‘close contacts’ daarvan moeten ook voor twee weken binnenblijven. Zo heeft het virus geen kans om nieuwe slachtoffers te maken. In sommige gevallen gingen ze zelfs tot vijf contactpersonen verder dan de originele besmetting. Besmette personen worden opgevangen in een quarantaine centrum waar ze eten en verzorging krijgen.

Vietnam ging vanaf 1 april voor 21 dagen in nationale lockdown. Voor de rest van de periode maakten ze gebruik van lokale lockdowns. Zo gingen delen van de provincie Hanoi in lockdown voor een enkele besmetting. Zelfs straten werden apart op slot gedaan wanneer er iemand positief testte.

SARS

Vietnam heeft een geschiedenis in het bestrijden van pandemieën: in 2003 kreeg het land te maken met het SARS-virus. Een ziekte die infecties op de longen kon veroorzaken en wordt gezien als het kleine broertje van het coronavirus, trof toen enkel Vietnamese zorgverleners. Ook toen maakte het Aziatische land een goede indruk want het werd als eerste SARS-vrij verklaard.

Heel wat handelingen van de Vietnamese regering, zoals de contact tracing, zijn gebaseerd op de strijd tegen SARS. Door de ervaringen van 2003 zou de bereidheid om ook deze pandemie te verslaan bij het Vietnamese volk best hoog liggen. Uit een enquête die in maart is afgenomen is 62 procent van de bevolking dan ook blij met de maatregelen van de communistisch georiënteerde regering. Toch bestaat er een deel van de bevolking die de eer niet aan het beleid wil schenken, maar aan de bevolking zelf en de troebele geschiedenis die het land kent met China. “De reden waarom het land zo goed anticipeerde op het virus is omdat we China niet vertrouwen. Zelfs voor de pandemie hield ik al afstand van Chinezen. Toen we voor het eerst hoorden over het virus, verzekerde China ons dat het niet gevaarlijk was, maar wij geloofden dat niet dus troffen eerst zelf ons maatregelen”, vertelt Pham Ngoc Duong, die in Hanoi leeft. “We gebruikten het openbaar vervoer niet meer, hielden ons kinderen thuis en gingen bijna allemaal op eigen beweging in quarantaine. Pas dan besliste de regering om maatregelen te treffen”, snauwt Pham. De regering heeft dan wel strikte maatregelen getroffen, Pham kunnen ze niet bekoren: “Onze regering wordt onderdrukt door de Chinese leiders. Het communisme in ons land is verstikkend, maar we zijn het beu om te vechten. We zorgen vooral voor onszelf”, foetert hij door. “We hadden ook geluk dat we zo dicht bij de bron zaten en snel op de hoogte waren. In Januari lachte Amerika ons nog uit met onze mondmaskers, maar nu hebben ze er allemaal zelf een!” Een eerste glimlach ontsnapt aan zijn gelaat.

Economie

Door de stugge aanpak heeft het land economisch weinig steken laten vallen en is het een van de enige landen die het jaar met positieve cijfers kan afsluiten. Het normale leven begint weer te draaien in Vietnam waardoor de economie terug meedraait: “De strikte maatregelen hielden de infecties laag en voorkwamen een sterke inkrimping van de binnenlandse economische activiteit. De exportgerichte sectoren zijn zo blijven functioneren”, vertelt Khoon Goh, hoofd Asia Research van ANZ Research, aan Global Finance. Die exportmarkt is het belangrijkste inkomen voor Vietnam en er was vrees voor een groot verlies door de pandemie, maar de Vietnamese exportmarkt heeft een groot voordeel: het heeft heel wat handelsakkoorden met bijvoorbeeld de Europese Unie en de Verenigde Staten. Wanneer de handel daar stilviel, konden zij daarop inspelen. Zo maakt het ook grote economische stappen naar China en India toe, grote bedrijven als Apple en Samsung verhuisden al kantoren naar Vietnam omdat ze het virus meer onder controle hebben en dus meer aan export kunnen doen. Vietnam wordt daarom gezien als ‘The next Asian Tiger’ in de wereldwijde economie.

Vietnam kijkt niet al te rouwig terug naar het jaar 2020. Ze wisten het virus van het begin onder controle te houden en zien hun land economische voorsprong nemen op de dichtste concurrenten. Ook al lijkt niet iedereen tevreden met het communistische beleid, het samenhorigheidsgevoel en de consequente regels hebben het Vietnamese jaar gered. Een vaccin is ook daar ongeveer gereed voor gebruik en de Vietnamezen maken zich klaar om op 12 februari ‘Tet’, ofwel het Vietnamese nieuwjaar, te vieren.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *