“Wandelen is het nieuwe uitgaan”

Geplaatst op

De coronacrisis heeft ons allemaal in zijn klauwen. België zit op slot. In Oosterzele is wandelen hiervoor de oplossing. De boerenwegels spelen de nieuwe winkelstraten en de weides liggen in de etalage. Wandelen lijkt in Oosterzele de nieuwste oude trend in 2020 te worden.

De buurman is de broer van de vader van de dokter van de bloemist zijn dochter. Zo is iedereen met elkaar verbonden in Oosterzele. Iedereen kent iedereen in deze landelijke gemeente waar de koeien het grootste aantal van de bevolking vormen. De mensen lopen hier te pas en te onpas bij elkaar binnen, houden elkaar gezelschap en smeden banden voor het leven.

Zo was het tot ongeveer twee maanden geleden. De Belgen moeten zoveel mogelijk binnenblijven nadat het coronavirus ook in ons land uitbrak. Als je dacht dat dat de Oosterzelenaars tegenhoudt, heb je het fout. De inwoners komen in de toegestane aantallen naar buiten om de warme zonnestralen op te vangen en hun neus de eerste bloesem te laten ervaren. Terwijl de lentevogels ’s ochtends hun eerste liedjes zingen, trekken de inwoners van Oosterzele hun wandelschoenen aan. “Onze honden weten niet wat er gebeurt. Ze gaan nu elke dag tweemaal wandelen”, zegt An Van Wijnsberge, een trotse Oosterzelenaar.

Jong en oud

De gemeente heeft een overvloed aan wandelpaadjes en de inwoners maken daar meer dan ooit gebruik van. Jong en oud komt buiten om van de natuur te genieten. Elk huis heeft een teddybeer op de vensterbank staan die met een glimlach op de snoet naar buiten tuurt. Wachtend op de kinderen die op berenjacht zijn. “Wandelen is het nieuwe uitgaan voor jongeren. We kunnen niet naar de stad, we kunnen niks gaan drinken en we kunnen niet naar school, dus een wandeling is een van de enige redenen om ons huis uit te komen”, klinkt het bij Jenna De Smet, een jonge Oosterzeelse studente. “Ik merk ook dat ik nog nooit zo goed had gelet op hoe mooi het hier is. “Het is ongelooflijk te bedenken dat ik een kwartier rijden van Gent woon en toch zo op ‘de boerenbuiten’ kan leven”, voegt ze daar nog aan toe.

Wandelen is weer booming business. Hoewel dat niet de bedoeling is, lijkt het drukker dan ooit in het Oost-Vlaamse dorp. Naast de jongeren wagen ook de oudere inwoners zich aan een stapje in de buitenlucht. “Ik wandel graag door Oosterzele. Ik word er rustig van, zeker in deze periode”, aldus Rosette de Smet.

Oosterzele is een gemeente die overleeft op liefde. De inwoners kunnen niet zonder elkaar en doen er alles aan om elkaar te zien. Als dat op een anderhalve meter afstand moet, dan is dat maar zo. Nog altijd krijg je van iedereen een warme groet als je passeert. Zoals Nathan Feuerstein ooit zong: ‘If you want love, you’re gonna have to go through the pain.’ De Oosterzelenaars gaan voor de korte pijn en hopen dat ze snel weer bij elkaar binnen mogen. Ondertussen geniet iedereen samen, maar apart, van de natuur. Je kan het voelen, je kan het zien en je kan het ruiken. Het is lente, en virus of geen virus, Oosterzele zal daarvan genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *