Machine Gun Kelly: Getalenteerd genoeg om te doen wat hij wil

Geplaatst op

Een ropper? Een racker? Een officiële benaming bestaat nog niet voor een artiest die zowel een rapper als rockster wil zijn. Als we er dan toch een naam aan moeten binden, dan die van Colson Baker of bij de muziekfans: Machine Gun Kelly. Een verhaal van een absolute wereldster.

Richard Colson Baker werd geboren in Texas als kind van missionarissen. Samen met zijn ouders trok hij de wereld rond, zo leefde hij in Egypte en Duitsland. Nadat zijn moeder hen verlaatte, strandde hij en zijn vader bij zijn tante in Cleveland, de op een na grootste stad in Ohio, waar hij schoolliep. Colson’s klasgenoten pestten hem vaak met de depressie en werkloosheid van zijn vader, maar hij wist zijn leeftijdsgenoten altijd de mond te snoeren en wist steeds wat te zeggen tegen mensen die kritiek op hem hadden. Daaruit bleek dat Baker goed was met woorden dus is de logische Amerikaanse volgende stap: rapper worden.

Colson Baker werd Machine Gun Kelly. Omdat hij zijn boodschap op zo’n snelle manier overbracht dat het leek alsof hij een machinegeweer afvuurde. Hij trad op in de lokale bars en festivalletjes van Cleveland nadat hij zijn eerste mixtape bekendmaakte genaamd Stamp of Approval. De ene keer zong hij de mooiste noten, de andere keer schreeuwde hij zijn frustraties uit. MGK is sinds het begin een rauwe artiest die zijn stem in allerlei bochten kan vormen. Dat bracht ook de kans mee om verschillende soorten liedjes te maken en uiteindelijk ook verscheidene genres uit te proberen.

Geen genres genoeg

Machine Gun Kelly werd steeds beroemder en begon te experimenteren. Na de zware hiphop in het begin van zijn carrière vond hij het tijd om over zijn moeilijk verleden te praten. Die was niet al te rooskleurig en dat vertaalde zich ook in heel wat rustigere liedjes met een typerende vrouwelijke stem in het refrein. Dat geeft die songs een zeker radiogehalte dat niet ongemerkt kan voorbijgaan. Met liedjes als “Bad Things” en “At My Best” evolueerde MGK tot een wereldwijde ster en was het gewoon de kunst om dat stergehalte aan te houden.

Dat ging hem dan ook heel goed af. Zijn naam werd steeds bekender na wat beef tussen hem en hiphoplegende Eminem. In de zomer van 2019 was het dan ook tijd voor een album: Hotel Diablo was een groot succes met features als Trippie Red en Lil Skies en hits zoals “Waste Love” en Hollywood Whore”. Wat vooral opviel in dat album was het lied “I Think I’m Okay” dat hij samen met YUNGBLUD en vooral met Travis Barker maakte. De drummer van Blink182 werkt graaag samen met hiphop – artiesten. MGK toonde dat er een echte rocker en hem schuilt. Hij had al vaker laten weten dat hij een grote fan was van Linkin Park en het is duidelijk dat hij diezelfde trend wilt opgaan.

Een goed half jaar later laat Machine Gun Kelly weten dat er in de zomer van 2020 een rockalbum komt. Deze zal Tickets To My Downfall heten en is een volledig album gevuld met punkrock en raprock. Met “Why are you here” en “Bloody Valentine” liet hij al twee ongelooflijk sterke previews horen. Het volledige album is gecomponeerd met Travis Barker. Het toekomstige album wil niet zeggen dat hij het rappen verleerd is. Hij liet weten dat hij beiden zal combineren. Een echte ropper dus. Of toch een racker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *