De lockdown heeft ons vastgeketend aan ons kot. We mogen ons huis alleen nog verlaten als het een essentiële verplaatsing is of als het is om te sporten. Dat tweede zet vele Vlamingen aan om de loopschoenen aan te trekken of in de pedalen te klikken. Via Strava laten ze zich dan ook van hun beste sportkant zien aan Jan en alleman.
Wat is Strava?
Strava betekent in het Zweeds ‘streven, waarmee ze aangeven dat de app dient om je sportieve doelen na te streven. Strava is een mobiele app waarmee sporters hun activiteiten via GPS kunnen meten en kunnen delen met hun vrienden of volgers. “Ik gebruik het als dagboek waar mijn trainingen inkomen. Het is een sociaal netwerk waar ik vrienden en kennissen volg en waar ik, in mijn geval, mijn fiets- loop -en zwemprestaties op zet”, zegt Sander Van Nieuwenhuyse, lector in de sportjournalistiek en triatleet die de app ondertussen al 5 jaar gebruikt.
In de app kan je ook in clubs terechtkomen. Zo kan je in een select groepje vrienden je gegevens doorsturen en vergelijken. “Er zijn verschillende soorten groepen. Er zijn groepen waarin je je vrij kan inschrijven en je tegen elkaar afstanden en tijden kan afleggen.” Je kan ook groepen maken die alleen toegankelijk zijn voor uitgenodigde personen. Door de coronacrisis zijn alle clubsporten stilgelegd of afgeschaft, maar door die groepen kunnen de coaches nog een oogje in het zeil houden en kijken of hun spelers niet bij de pakken blijven zitten.“Daarnaast is er ook zoiets als segmenten. Dat zijn aangeduide plaatsen waar je met z’n allen strijdt om de snelste tijd op die plek. Daar is Strava het meest bekend door want je kan er zo indirect racen tegen profs die ook met Strava rijden.”
De profs rijden dus ook met de app en vele fans zijn altijd zeer benieuwd naar wat voor trainingen ze doen. Oliver Naesen is een van die renners die gretig gebruikmaakte van de app. AG2R La Mondiale, de ploeg van Naesen, liet weten aan haar renners dat ze dat niet meer mochten doen. “Onze belangrijkste waarden zijn respect en solidariteit. Mensen die nu in quarantaine zitten begrijpen niet dat wij wel naar buiten mogen. Dat doet hen pijn”, liet Naesen weten aan Wielerflits.
Summit
Strava heeft ook een betaalde versie. Deze heet Strava Summit. Hierdoor krijg je meer inzichten in je trainingen. “De app analyseert je trainingen continu. Je kan zien of je conditie op peil blijft, of je te veel traint of juist te weinig. Wat ook nog leuk is, is dat je segmenten kunt uploaden naar je fietscomputer waardoor die je het laat weten als je zo’n segment nadert en je dus voorbereid aan de race tegen de andere gebruikers kan beginnen”, zegt Van Nieuwenhuyse.
Veel Strava-gebruikers amuseerden zich ook al met de app door tekeningen te maken met hun routes. Zo zijn er duizenden hartjes bij elkaar gefietst en gelopen om steun te betuigen aan de mensen in de zorg. Sommigen gaan nog verder. Op het account van oud-voetballer Geert De Vlieger staan er heleboel leuke creaties.