Wit-Rusland: Alsof er niks aan de hand is

Geplaatst op

Terwijl het voetbalseizoen in de Eredivisie en de Ligue 1 door de coronacrisis is afgeschaft, blijft de Wyschejschaja Liha doodleuk doorgaan. De Wit-Russische competitie begon op 19 maart aan haar nieuwe editie alsof er niks aan de hand is.

Op 7 maart speelden de Belgische eersteklasser hun (tot nu toe) laatste wedstrijd van het seizoen. Ook de grote Europese competities zoals die van Engeland, Spanje en Duitsland stopten met voetballen op respectievelijk 9, 10 en 11 maart. De coronacrisis heeft het voetbal wereldwijd lamgelegd en terwijl sommige kleine clubs hierdoor in slechte papieren komen te zitten, begonnen ze in Wit-Rusland op 19 maart aan de voetbalcompetitie.

Opmerkelijk beleid

In Wit-Rusland vallen de cijfers rond het virus relatief goed mee. Er zijn rond de 18 duizend besmettingen en 103 sterfgevallen. Geen reden tot paniek dus volgens president Aleksandr Lukashenko die het virus zwaar overschat vindt. Stop ook maar met naar een vaccin zoeken. Want Lukashenko weet al lang wat je moet doen om het hardnekkige griepje te bestrijden: aan landbouw doen en vooral veel wodka drinken. “De tractor zal de mensen redden”, aldus Lukashenko. Of Lukashenko zichzelf nog gelooft is discutabel. Lokale bronnen lieten weten dat het ziekenhuis in Minsk inmiddels gesloten is en dienstdoet als opvangcentrum voor Covid-19 patiënten. Dat is niet bevestigd omdat de dokters zwijgplicht hebben.

Het Wit-Russische leven gaat dus zijn gewone gang. Daar hoort ook voetbal bij. De Wyschejschaja Liha zit ondertussen aan haar zevende speeldag en blijft gaan. De supporters zijn nog altijd welkom in het stadion, maar moeten wel hun temperatuur laten meten voor binnenkomst. Buiten een paar mondkapjes bij sommigen lijken de fans zich niet al te veel zorgen te maken. Al begint er steeds minder volk naar de wedstrijden te komen. Bij Dinamo Brest vullen kartonnen poppen de tribune. “Het aantal toeschouwers is gedaald met zeventig procent, maar de Wit-Russische competitie trekt nu fans aan uit landen die in lockdown zijn en tekent nieuwe tv-contracten omdat ze een van de enige live sportevenementen brengen”, zegt Sergej Kovaltsjoek, minister van Sport en Toerisme.

De spelers en coaches zijn zelf niet al te enthousiast. Zij willen echter zo weinig mogelijk uitspraken doen naar de media toe. Toch sprak Danilo Sousa Campos, de enige Belg in de Wit-Russische competitie, met VRT over de competitie die verdergaat: “Voor de buitenlanders hier is het toch even schrikken. We zien wat er gebeurt met vrienden in ons thuisland en dat maakt ons angstig.” Ook Yegor Semonov, speler van FC Slutzk, sprak al met het Duitse blad Spiegel Sport over de situatie in zijn thuisland. De spelersgroep van Slutzk is nog niet getest op het virus. Hij luistert vooral naar wat de autoriteiten zeggen, maar waarschuwt toch de fans. “Iedereen beslist zelf of hij komt of niet. Als de fans zich in hun blokken verzamelen en ons aanmoedigen, is het risico op infectie behoorlijk hoog. Mijn advies is om niet meer naar de wedstrijden te komen. Het is beter om thuis te blijven en voetbal op tv te kijken”, zegt Semonov. Zijn club Slutzk staat na zes dagen verrassend aan de leiding.

Ook opmerkelijk: de start van de vrouwencompetitie is uitgesteld. Reden: het coronavirus, sommige speelsters zouden in contact gestaan hebben met een drager van het virus.

Danilo speelde nog bij de jeugd van Standard en Ajax Foto: Станіслав Ведмідь

 

 

Eén antwoord op “Wit-Rusland: Alsof er niks aan de hand is”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *